ניהול צוות מפתחים מרחוק יכול להיות משימה קשה ומתישה, על אחת כמה וכמה כאשר הצוות נמצא מסביב לעולם ופועל באזורי זמן שונים. אספנו עבורכם 10 טיפים ומערכות שיאפשרו לכם לנהל צוות פיתוח מרחוק על הצד הטוב ביותר.
טיפ #1 אמצו תהליך פיתוח מוכר ודבקו בו!
מתודולוגיות agile ו- SCRUM הן המוכרות ביותר. SCRUM מניחה שלא ניתן להבין או להגדיר פיתוח תוכנה מסוימת במלואה ומראש, ובמקום זאת מתמקדת בשיפור יכולתו של הצוות לספק תוצרים במהירות ולהגיב לדרישות העולות תוך כדי התהליך (מתוך ויקיפדיה) עם זאת, קשה לבצע את מתודולוגיית SCRUM כשהצוות שלכם עובד מרחוק, יש צורך להטמיע מערכת לניהול תהליך של פיתוח ורצוי שהמערכת תכיל כמה אלמנטים בסיסיים בניהול פרויקטים. למשל: ניהול אבני דרך, הוספה של חברי צוות והשמה של משימות לפי האחראי על המשימה. בנוסף צריך אפשרות לנהל סטטוסים של משימות ויצירת גאנט.
לפיתוח אנו ממליצים על jira של atlassian או Trello
לניהול פרויקט איפיון ממשק ועיצוב invision
לניהול גרסאות קוד – bitbucket או github
לשיתוף מסמכים וקבצים – google drive ,docs ,spreadsheet, slides
טיפ #2 השתמשו בוידאו קונפרנס
בעוד שכלי לפיתוח תוכנה וניהול משימות שומר על הסדר, שיחת וידאו משותפת, הכוללת שיתוף מסך והצגת הערות על גבי המערכת נחוצה ביותר על מנת לדאוג שכולם מסונכרנים. לרוב, מהנדסי תוכנה מסביב לעולם דוברי אנגלית, אך על מנת לגשר על הפער בשפה ולהעביר את המשימה על הצד הטוב ביותר, ההמחשה הויזואלית על המסך היא אותו גורם מכריע בין אי הבנה לתוצאה מושלמת.
טיפ #3 מנהלים, צרו לצוות שלכם סרטוני הדרכה
אף אחד לא מצפה ממך להיות זמין 24/7 לכל שאלה של איש צוות שעובד באזור זמן אחר, אך אם תרצה שההדרכה שלך תהיה קולחת וברורה (ולחסוך הדרכות חוזרות עם הצטרפות של כל מפתח לצוות) צור סרטוני הדרכה משולבים בהקלטת שולחן העבודה שלך. אם יעלו שאלות לאחר הצפייה בסרטון, תענה עליהן.
הקלטת מסך בזמן עבודה תעזור גם למי שממשיך את עבודתכם לדעת איפה כל אלמנט נמצא ומה המבנה של העבודה שלכם מבלי לבזבז זמן רב בחיפושים ומחקר אודות הקוד שהם אמורים להמשיך.
טיפ #4 בקשו סקירת ביצועים בוידאו של מה שהמפתח עשה במשמרת
די ב2-3 דקות מוקלטות בוידאו בהן מסביר המפתח מה הוא עשה, לאיזה צורך ואילו משימות הוא סיים. אנו מצאנו יתרון עצום בכך שמפתח בסוף משמרת המליץ למפתחים שממשיכים לעבוד אחריו כיצד להמשיך את הקוד ואלו יכלו לבחור אם לעבוד באופן הזה או לא. כך או אך, בתום המשמרת שלהם, הם ענו חזרה עם הביצועים שלהם, מדוע בחרו לכתוב כך ואיך כדאי להמשיך. בכך נוצר שיח מפרה שמלווה את תהליך הפיתוח. מלווה בצילומי מסך, עצות, רעיונות ועוד.
טיפ #5 ערוך רשימת דרישות לקוח בסיסית שהמתכנתים יוכלו לחזור אליה
צוות מרוחק אינו חולק טרנדים מקומיים, תרבות מקומית וגישה זהה. לכן עליך ליצור נקודת ייחוס אליה יוכלו לחזור ולבדוק האם הם עונים על צרכי הלקוח. אם הלקוח הדגיש שחשוב לו, פשטות בממשק למשתמש, אמינות ומהירות תגובה. צור רשימה כזו לצוות שלך ובכל צומת בה הם נדרשים להחליט כיצד לפעול יוכלו ללכת לרשימה ולבדוק איזה קוד יענה הכי טוב על 3 הדרישות של הלקוח.
טיפ #6 הגדר יעדים ואבני דרך
פיתוח הוא תהליך, לכן קשה לאמוד מראש מה יהיה אופיו, הקשיים בו והתוצאות שלו. עם זאת, עלייך להגדיר יעדים ואבני דרך לכל פרויקט מראש ולמדוד את עצמך מולם על בסיס יום יומי. אין מדובר בפירוט של משימות יומיות אלא הגדרה ברורה של השלב שבו צריכה לעמוד המערכת בכל נקודת זמן. (תוך שלושה שבועות, צד שרת וממשק משתמש פעילים. תוך שישה שבועות, עיצוב בסיסי וגרסאת בטא באוויר. וכן הלאה.
טיפ #7 תתעדפו פיתוח רזה בכל עת
הסיבה לכך שחברות נאלצות להיעזר במיקור חוץ נרחב הוא דרישות רחבות היקף ונטולות מיקוד. נסו להגדיר בכל נקודת זמן מה היעדים שלכם ומה המשימות הנחוצות להשגתם. בקשו מחברת מיקור החוץ מפתחים ייעודיים לתחום והגדירו להם משימות ברורות ולוח זמנים. בסיום, בחנו מה המשימות הבאות לביצוע ובקשו צוות עם ידע רלוונטי. הגמישות בכישוריהם של אנשי הצוות היא אחד היתרונות הגדולים ביותר של העבודה מול חברות מיקור חוץ.
טיפ #8 נהלו נכון את אזורי הזמן של הצוותים
השעות בהן העבודה המשותפת היא הכי פורה הן השעות בהן כולם זמינים, בחנו אילו שעות עבודה חופפות בין אזורי הזמן של הצוותים שלכם ונסו להיות זמינים ונוכחים בתהליך בשעות הללו. כך, אם עולה סוגיה או שאלה אודות המשך העבודה, וידאו קונפרנס קצר מול הצוותים הפעילים יפתור את הבעיה ברגע.
כמו-כן, נסו ליצור לוח שמראה בכל רגע נתון מי עובד ומה השעה אצלו, כך תייצרו אצל מפתחים מאזורי זמן שונים מודעות לזמן בו עובד העמית שלהם. עם הזמן, אלו יפתחו חוש זמן מקביל וידעו מתי לפנות ולמי, באיזו שעה עדיף לעבוד על משימה מסוימת ועם צוות מקביל.
טיפ #9 נצלו את כל אמצעי התקשורת העומדים לרשותכם
עליכם לעודד תקשורת בין הצוותים ככל הניתן, השיח המשותף יעזור לפתרון בעיות וההבנה אודות התהליך והמחשבה מאחורי הקוד יסייעו לפיתוח מהיר יותר בהמשך.
היעזרו במערכות המוכרות והנפוצות ככל הניתן (שיתאימו לצוותים נוספים מסביב לעולם כשאלו יצטרפו) skype, slack, whatsapp, hangouts
טיפ #10 אם אין לכם ניסיון בניהול פרויקט וצוות פיתוח מרוחק, העסיקו CTO או בקשו את השירות מחברת מיקור החוץ
טיפים באינטרנט זה מקסים וגם אם אתם אוטודידקטים, דוברי שפות ובעלי כושר מנהיגות, מנהל פיתוח מנוסה שעבד מול צוות מרוחק יחסוך לכם הרבה מעבר לעלות שלו. אתם יזמים, בעלי חזון. אפילו אם יש לכם ידע בפיתוח, ההוצאה שלו מהתאוריה לפועל היא קשה מאוד, על אחת כמה וכמה מול צוות מפתחים מרוחק. מנהל פרויקט מנוסה יידע להעריך נכון יותר את משך העבודה והיקפה, יימנע בעיות לפני שצצו, יפעיל באופן יעיל יותר את הצוותים ויחסוך לכם ניסיון מר ושכר לימוד יקר.
רוצים לתפוס את מקומו בפרויקטים הבאים? הציעו את עצמכם כמפתח נוסף בצוות, תנו לעצמכם להיות מנוהלים ולימדו ממנו איך ומדוע הוא מקבל כל החלטה.
בהצלחה!